Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Ελευθερία

Όσο ο άνθρωπος φοβάται τόσο θα παραμένει υποχείριο των άλλων, του συστήματος και των ενοχών που αυτό του δημιουργεί. Όσο ο άνθρωπος αρνείται να μάθει ποια είναι τα στοιχειώδη ανθρώπινα του δικαιώματα, τόσο πιο εύκολα αλλά κι επώδυνα θα ξεγελιέται, παραιτούμενος να πάρει την ευθύνη της ζωής του.

Ο μεγάλος Ντοστογιέφσκι αναφέρει σ' ένα από τα πολύτιμα βιβλία του: "Όταν νικήσεις τον εαυτό σου, τότε είσαι ελεύθερος".  Η ελευθερία έρχεται πάντα από μέσα όχι από έξω. Είναι η συνάντηση με την όντως αλήθεια, η διάλυση των ιστών του ψεύδους που επιφέρει το θάνατο της ύπαρξης.

Ο Χριστός ενσαρκώθηκε για να μας ελευθερώσει πρώτα και κύρια από τα πάθη, αλλά κι από την δουλική νοοτροπία που μαστίζει διαχρονικά το ανθρώπινο γένος. "Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς" (Ιωάν. 8,24).

Γνωρίστε την αλήθεια κι αυτή θα σας ελευθερώσει. Γνωρίστε, ενδιαφερθήτε, αναζητήσετε, ψάξτε, ποθείστε. Μην είμαστε παθητικοί, μοιρολάτρες, κακομοίρηδες, μαλθακοί.Να σηκωθούμε,να χτυπήσουμε πόρτες, να ανοίξουμε τις ψυχές μας, να μπει το φως, να μας αποκαλυφθεί ο Ιησούς Χριστός. Να σκορπίσει ο φόβος, ν' ανατείλει η πίστη και η ελπίδα. Γιατί τελικά τα αληθινά δεσμά είναι ο φόβος και η άγνοια που κρατούν αιχμάλωτη την καρδιά.

 

© Αλέξης Αλεξάνδρου 11/2/21


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου