Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ; Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΧΕΣΗ

                    

Πολλοί άνθρωποι, ανάμεσα τους -πριν λίγα χρόνια, το ομολογώ κι εγώ - αποφεύγουν κι απορρίπτουν την Εκκλησία και κατά συνέπεια και τον Χριστό, επικαλούμενοι την ψευτιά και την υποκρισία κάποιων ρασοφόρων ή και απλών "χριστιανών".Κι έτσι αναπαύονται σε μια πίστη δική τους εκ του μακρόθεν.

-Σημασία έχει τι νιώθεις μέσα σου,δεν χρειάζεται η Εκκλησία,ο Χριστός είναι παντού, λένε, και πολλά άλλα ώστε να δικαιολογούν την αποχή τους από την πηγή της ζωής.

Κι όμως αυτό είναι το πιο μεγάλο ψέμα, η μεγαλύτερη πλάνη. Ο Χριστός είναι η κεφαλή της Εκκλησίας,δεν υπάρχει ο Χριστός ξέχωρα από αυτήν. Τον Χριστό θα τον γνωρίσουμε μέσα από την καθημερινή προσευχή, τα μυστήρια της Εκκλησίας, την εξομολόγηση, τη Θεία Λειτουργία. Θα ενωθούμε μαζί Του με τη Θεία Κοινωνία.

Νομίζω πως το σημαντικότερο βήμα αφού μετανοήσουμε και πάρουμε την απόφαση να ζήσουμε εν Χριστώ είναι να αναζητήσουμε και να βρούμε ένα καλό πνευματικό, έναν ιερέα, έναν άνθρωπο του Θεού και να εξομολογηθούμε. Εκείνος είναι που θα μας καθοδηγήσει,θα είναι ο οδηγός μας, ο δάσκαλος της ψυχής που θα μας οδηγήσει στον Χριστό.Και μετά σιγά σιγά όλα θ'αρχίσουν ν'αλλάζουν, με πρώτο τον εαυτό μας. Αγαπώντας το Θεό και πολεμώντας τα πάθη, την αμαρτία, το κακό θα έρθει στην καρδιά το φως.

Η ψευτιά και η υποκρισία δεν θα πάψουν να υπάρχουν ως εκ θαύματος γύρω μας, ακόμα και μέσα στους κύκλους της Εκκλησίας. Αυτό όμως που θ'αλλαξει θα είναι η ματιά μας, ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα. Θα αλλάξει το τι επιλέγουμε να δούμε και που να εστιάσουμε. Με τον καιρό το μόνο που θα μας ενδιαφέρει θα είναι το δικό μας σκοτάδι, τα δικά μας πάθη και λάθη. Έγνοια μας θα είναι πως θα τα εκριζώσουμε από την ύπαρξη μας, για να βρει χώρο, τόπο και τρόπο να έρθει να κατοικήσει μέσα μας το Άγιο Πνεύμα.

Εκείνο που θα έχει σημασία τότε, θα είναι πως θ'αποκτήσουμε βίωμα και προσωπική σχέση με το Θεό και του ουρανού να νιώσουμε τη γεύση.Μόνο τότε ίσως καταλάβουμε πόσο μακριά από την αλήθεια και τη ζωή ήμασταν κάποτε...

 

                                                                Αλέξης Αλεξάνδρου 8/10/20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου