Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Ο άλλος είναι αδελφός, όχι εχθρός


"Μην προσπαθείς να λύσεις κάποιο δύσκολο πρόβλημα με φιλονεικία, αλλά με τα μέσα που επιβάλλει ο πνευματικός νόμος, δηλαδή με την υπομονή, την προσευχή και την απλότητα της ελπίδας". *

------------------------------------------------------

Να μιλάμε ατελείωτα, ξέρουμε. Να διχάζουμε χωρίς σύνεση, ξέρουμε. Να εκβιάζουμε ασύστολα, ξέρουμε. Να προσθέτουμε ενοχές και ψυχολογικό βάρος στην πλάτη του συνανθρωπου μας, ξέρουμε. Να χαρακτηρίζουμε με λόγους υποτιμητικούς όποιον δεν συμφωνεί μαζί μας, ξέρουμε. Να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας στα κοινωνικά δίκτυα μέρα και νύχτα για το "δίκιο" και την " αλήθεια" μας , ξέρουμε. Να επικαλούμαστε την αγάπη και την ειρήνη, μα να χωριζόμαστε σε στρατόπεδα, ξέρουμε. Να φορτώνουμε τις όποιες ευθύνες στους άλλους, ξέρουμε. Να περιμένουμε χαιρέκακα την επιβεβαίωση των απόψεων μας, ξέρουμε.

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι να σωπαίνουμε. Να έχουμε την στοιχειώδη διάκριση πως να φερθούμε, τι να πούμε και τι να μη ρωτήσουμε. Αυτο που δεν ξέρουμε είναι το να παραδεχτούμε πως " δεν ξέρω", εσωτερικά να ταπεινωθούμε και μυστικά για όλο τον κόσμο να προσευχηθούμε. Να βλέπουμε στα μάτια του άλλου τον αδελφό μας και όχι τον εχθρό μας.

Οι καιροί δύσκολοι, οι εποχές περίεργες. Όλες αυτές οι δοκιμασίες αντί να μας ενώνουν, μας διχάζουν.Αντί να μας κάνουν σοφότερους, αποκαλύπτουν την παράνοια του μίσους που κουβαλούμε μέσα μας.Αντί να μας ημερεύουν, μας αγριεύουν.

Φώτιζε Κύριε τον ταραγμένο κόσμο σου...

 

© Αλέξης Αλεξάνδρου 19/7/21

 

* Η πρώτη παράγραφος είναι από τον Άγιο Μάρκο τον Ασκητή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου