Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Ένας γέρος με καρδιά νεανική

 

"Ὡς στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, καί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ, ἐδείχθης Χαράλαμπε" *

Ακλόνητος στύλος της Εκκλησίας μας και λύχνος αείφωτος, που φωτίζει πάντοτε μέσα στο σκοτάδι των καιρών ανεδείχθη ο άγιος Χαράλαμπος που εορτάζουμε αύριο, 10 Φεβρουαρίου. Ένας γέρος στην ηλικία αλλά με καρδιά νεανική, ενθουσιώδη και άφοβη μπροστά στον θάνατο. Μια καρδιά που με ακλόνητη πίστη και καρτερία υπέμεινε το μαρτύριο για τη χάρη του Χριστού.

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 - 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε φοβερό διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας. Έτσι, μετά από πολλά και φρικτά βασανιστήρια ο άγιος τελειώθηκε σε ηλικία 113 ετών με αποκεφαλισμό λαμβάνοντας τον πολύτιμο  στέφανο του ιερομάρτυρα και μια θέση εξαίσια στην Ουράνια Βασιλεία.

Είθε ο Θεός να χαρίζει και σε εμάς τους αδύναμους χριστιανούς του 21ου αιώνος ακτίνες φωτός, ψήγματα από την παρρησία, την πίστη και την ομολογία του Αγίου Χαραλάμπους, προσδοκώντας και τις πρεσβείες του στον καθημερινό αγώνα μας.

© Αλέξης Αλεξάνδρου

* Από το απολυτίκιο του Αγίου Χαραλάμπους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου