Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Όλοι πίσω!

Είναι πραγματικά απίστευτο πως οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε καν υποψιαστεί, δεν έχουμε ούτε καν αγγίξει την άκρη της αλήθειας, των λόγων και των σκοπών όλων αυτών που τεκταίνονται τα τελευταία χρόνια. Είναι τόσο μεγάλη η χαύνωση, η ρηχότητα και εμφανής η απουσία λόγου ζωής, που φτάσαμε στο σημείο να βουλιάζουμε στο σκοτεινό βυθό, σιγοτραγουδωντας ανέμελα χωρίς να συνειδητοποιούμε πως σε λίγο πνιγόμαστε.

Πνευματικά πτωχεύσαμε, είναι φανερό πως λείπει ο θείος φωτισμός γιατί στηριχθήκαμε στις δικές μας δυνάμεις. Στην επιστήμη, την τεχνολογία και την κίβδηλη αυτάρκεια που προσφέρουν. Βασιστήκαμε με έπαρση κι αλαζονεία στο χρήμα, στη γνώση και τα πολλά πτυχία, τα γράμματα δίχως όμως φόβο Θεού. Όπως λέει ο απόστολος Παύλος :"Μετήλλαξαν τὴν ἀλήθειαν τοῦ Θεοῦ ἐν τῷ ψεύδει, καὶ ἐσεβάσθησαν καὶ ἐλάτρευσαν τῇ κτίσει παρὰ τὸν κτίσαντα" (Προς Ρωμαίους 1,25)

Αγαπήσαμε την κτίση και όχι τον Κτιστή.Το σκοτάδι και όχι το φως, το ψεύδος και όχι την αλήθεια, το πρόσκαιρο και χοϊκό και όχι το αιώνιο και ουράνιο. Κι έτσι αναπόφευκτα ο Θεός μας άφησε στην πλάνη μας, στο έρεβος που μόνοι μας εθελουσία επιλέξαμε. Γι' αυτό ακόμα παραμένουμε μπερδεμένοι και ως θανάτου φοβισμένοι. Δεν ξέρουμε πια τι να πράξουμε και τι όχι, δεν διακρίνουμε ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάνθασμένο.

Μέχρι να έρθει, αν ποτέ ξυπνήσουμε, εκείνη η ευλογημένη μέρα  που θα σκύψουμε βαθιά μέσα μας αναγνωρίζοντας την πνευματική γύμνια μας, την χρεοκοπία της ψυχής μας. Και τότε λυτρωτικά να αναφωνήσουμε εκείνο που ο άγιος Πορφύριος προφητικά μας είπε: "Έεε! Πέφτουμε στο χάος, χανόμαστε. Όλοι πίσω, όλοι πίσω, γυρίστε πίσω, πλανηθήκαμε. Και να έρθουνε πάλι στο δρόμο του Θεού και να λάμψει η Ορθόδοξος πίστις."

Ο Χριστός Ανέστη! Είθε το φως της Αναστάσεως να φωτίσει και την καρδιά μας.

 

© Αλέξης Αλεξάνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου