Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Με τον Χριστό όλα φωτίζονται

Αν δε ζει μέσα σου ο Χριστός, δεν μπορείς να καταλάβεις σωστά τα πράγματα στη ζωή.*

-----------------------------------------

Αυτό ακριβώς διάβασα σήμερα. Και αυτές οι δυο μόνο γραμμές ήρθαν να εξηγήσουν και μυστικά να φωτίσουν, όλα όσα τόσες μέρες με ταλανίζουν.

Η αντίληψη της ζωής είναι ριζικά διαφορετική με ή χωρίς Χριστό. Εκεί που ο κόσμος περιμένει λίγα ακόμα ποιοτικά χρόνια ζωής, ο πιστός προσδοκεί χρόνια και αιώνες ατελεύτητους. Εκεί που οι άνθρωποι οι  "μη έχοντες ελπίδα"  ( Ά Θεσ.  4,13) κοιτάζουν τον τάφο, το χώμα και βλέπουν μόνο σκουλήκια και γυμνά κόκκαλα, ο χριστιανός ατενίζει την επερχόμενη Ανάσταση, εύχεται και προσεύχεται για τη μελλοντική συνάντηση με το αγαπημένο του πρόσωπο. Τον σύζυγο, την σύζυγο, τον πατέρα, τη μητέρα, τον παππού, την αδελφή, το παιδί.

Με τον Χριστό όλα φωτίζονται, τα πάντα θεωρούνται με μια άλλη ματιά, αισιόδοξη και ζωογόνα. Ο πόνος δεν εξαφανίζεται μαγικά, ο Σταυρός παραμένει, οι δοκιμασίες επιμένουν, ο Γολγοθάς δεν μένει απάτητος, αναίμακτος κι ανέγγιχτος, μακριά από τον άνθρωπο. Είναι μαζί του, δίπλα του, μέσα του, στο σώμα και την καρδιά του, στην πληγή του, στην εντατική του νοσοκομείου, στο καντήλι του κοιμητηρίου, στην αρρώστια, στη χημειοθεραπεία του καρκίνου, στο παραστράτημα του αδελφού, στο διαζύγιο και  την τραγωδία του διπλανού.

Κι όμως, ο πιστός άνθρωπος δεν λυγίζει, δεν απελπίζεται, δεν τα παρατάει, δεν πελαγώνει απ' τις τρικυμίες του βίου, αλλά επιμένει, ελπίζει, προσμένει. Ο χριστιανός ξέρει να περιμένει, ξέρει να εστιάζει στο φως όταν όλα γύρω τα σκεπάζει το σκοτάδι. Το ξέρει γιατί είναι φίλος Του. Αυτό μας το επιβεβαιώνει μέσα από το δική του θεόπνευστη εμπειρία ο εορτάζων σήμερα  Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: "Να θυμάσαι πάντοτε ότι και ο Υιός του Θεού με όλους τους φίλους Του μπήκε στη βασιλεία Του μέσα από αγκάθια και σταυρούς."

Ας μην το ξεχνάμε λοιπόν. Η ουρανία χαρά αναδύεται μέσα από την υπομονή στον πόνο και η Ανάσταση περνά πάντα μέσα από την Σταύρωση.

Αλέξης Αλεξάνδρου 14/7/22

*Το απόφθεγμα στην αρχή είναι του Αγίου Σωφρονίου Σαχάρωφ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου