Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Tα όπλα του φωτός - Σαρακοστή

"Ή νὺξ προέκοψεν, ἡ δὲ ἡμέρα ἤγγικεν. ἀποθώμεθα οὖν τὰ ἔργα τοῦ σκότους καὶ ἐνδυσώμεθα τὰ ὅπλα τοῦ φωτός." (Προς Ρωμαίους 13,12)

 

Η νύχτα προχώρησε, η ημέρα έχει φτάσει. Κυριακή της Τυρινής, ξεκινά η μεγάλη Τεσσαρακοστή. Ξεκινά η πορεία η δύσβατη, η ανηφορική προς τον Γολγοθά, ο σταυρός που έχει για τέρμα την Ανάσταση. Είναι η ώρα του αγώνα, του πολέμου του πνευματικού. Ας ενδυθούμε, ας φορέσουμε τα όπλα του φωτός. Την συγχώρεση,την νηστεία, την προσευχή, την ελεημοσύνη, τον εκκλησιασμό, την εξομολόγηση, την εγκράτεια, την σιωπή. Αυτά είναι τα όπλα του συνειδητού χριστιανού.

 

Βέβαια οι ανθρώποι του κόσμο τούτου, θα σε αμφισβητήσουν. Με λόγια αλλά και με και έργα. Θα αμφισβητήσουν την νηστεία:" Έλα μωρέ, σημασία δεν έχει το φαγητό, αλλά η καλή καρδιά" θα σου πουν. Και φυσικά θα ακυρώσουν, έτσι νομίζουν, τον ίδιο τον Χριστό που νήστεψε 40 ημέρες πριν αντιμετωπίσει τους πειρασμούς του εχθρού, αλλά και τα εκατομμύρια των αγίων που ασκήθηκαν στην ευλογημένη νηστεία. Αυτή, που με παρότρυνση του αρχέκακου, παραβίασαν οι πρωτόπλαστοι χάνοντας με οδύνη τον παράδεισο." Άπὸ δὲ τοῦ ξύλου τοῦ γινώσκειν καλὸν καὶ πονηρόν, οὐ φάγεσθε ἀπ᾿ αὐτοῦ· ᾗ δ᾿ ἂν ἡμέρᾳ φάγητε ἀπ᾿ αὐτοῦ, θανάτῳ ἀποθανεῖσθε".(Γεν. 2,17)


Απόρριψτε τα όπλα του σκότους, μας παρακαλεί σήμερα μέσα από το αποστολικό ανάγνωσμα ο θείος Παύλος. Την μέθη, τα έξαλλα πανηγύρια και τους χορούς της ακολασίας. Η απόκρισή μας; Τρέχουμε ως ανόητοι στις ειδωλολατρικές εκδηλώσεις, στα κατά τόπους καρναβάλια, να χαρούμε, να ξεδιψάσουμε αλλά με ένα νερό θολό και βρώμικο του πονηρού και όχι καθαρό, ζωντανό, ουράνιο, θεϊκό.

Κυριακή της Τυρινής. Ο δρόμος απλώνεται μπροστά μας και εμείς αναπόφευκτα, είτε εν γνώσει, είτε εν αγνοία μας επιλέγουμε. Τα όπλα του φωτός ή τα όπλα του σκότους. Τον αγώνα, την άσκηση, την στέρηση, την ομολογία ή την ευκολία, την απόρριψη των εντολών, την κοσμικότητα.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Ο δρόμος του Χριστού είναι αιματοβαμμένος, σταυρικός, μοναχικός, δύσκολος και επώδυνος. Γι' αυτό ας είμαστε σίγουροι πως μόνο όσοι ταπεινά Τον ακολουθήσουν θα βιώσουν μυστικά εντός τους τη χαρά της Αναστάσεως.

Καλό Στάδιο!

 

© Αλέξης Αλεξάνδρου Κυριακή της Τυρινής 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου