Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Μήπως θέλετε και εσείς να φύγετε;

Ο λόγος της αλήθειας, ο λόγος του Ευαγγελίου, ο λόγος του Χριστού δεν χαϊδεύει αυτιά, κάποτε φαίνεται απότομος, άτεγκτος, σκληρός γι' αυτό και δεν είναι πάντοτε αποδεκτός στον κόσμο. Λέγουν σήμερα οι άνθρωποι, οι εποχές άλλαξαν τα ήθη διαφοροποιήθηκαν, χρειάζεται εκσυγχρονισμός. Δεν μπορούμε να ακούμε λόγους άλλων παρελθοντικών καιρών, "σκληρός ἐστιν ὁ λόγος οὗτος· τίς δύναται αὐτοῦ ἀκούειν;" (Ιωάν. 6,60).

Εμείς, λοιπόν, οι χριστιανοί του 21ου αιώνα φοβόμαστε να αρθρώσουμε λόγο αληθινό, για να μην πάμε κόντρα στη διαστρεβλωμένη εικόνα του σήμερα, για να μην στοχοποιηθούμε, να μην μας πούνε οπισθοδρομικούς και κολλημένους. Να μην εκτεθούμε, να μη χλευαστούμε, να μην πέσουμε στα μάτια και στην εκτίμηση του κόσμου.

Και ποιά είναι η απάντηση του Κυρίου σε αυτό τον δισταγμό;  "Μὴ καὶ ὑμεῖς θέλετε ὑπάγειν;" (Ιωάν 6,67). Μήπως θέλετε και εσείς να φύγετε; Η αλήθεια που εγώ σας λέγω είναι απόλυτη, δεν μπορώ να την στρογγυλοποιήσω, να την ωραιοποιήσω, να την αλλάξω για χάρη του κόσμου. Δεν μπορώ να θυσιάσω τη ζωή, το φως, να αλλάξω τις σωστικές εντολές κατά πως σας βολεύει, για να σας γίνω αρεστός. Αν θέλετε λοιπόν παιδιά μου, μπορείτε να φύγετε από κοντά μου.

Και ποιοί τελικά θα μείνουν δίπλα Του; Μόνο εκείνοι που θα Τον πιστέψουν ολόθερμα, θα Τον υπακούσουν απόλυτα, θα Τον αγαπήσουν εγκάρδια. Θα μείνουν μόνο όσοι είναι αποφασισμένοι να ζήσουν και να πεθάνουν μαζί Του. Μόνο όσοι θαρραλέοι μοιάζουν με τον Πέτρο: "Κύριε͵ πρὸς τίνα ἀπελευσόμεθα; ῥήματα ζωῆς αἰωνίου ἔχεις" (Ιωάν 6.68). Πού να πάμε Χριστέ μου; Εμείς εδώ αφήσαμε πίσω τα πάντα. Οικογένεια, βάρκες, περιουσίες, την πόλη μας, τους φίλους μας για να σε ακολουθήσουμε. Το ξέρουμε, το νιώθουμε βαθιά στη ψυχή μας πως μέσα σε Σένα, κατοικεί όλη η αλήθεια και η ζωή η αιώνια. Θα μείνουμε μαζί Σου, Κύριε, όσο λίγοι κι αν απομείνουμε, ότι κι αν λέει ο κόσμος, γιατί ξέρουμε πως Εσύ είσαι ο Κύριος και Θεός.

Αξίωσε μας Χριστέ μου να Σε ακολουθήσουμε...

© Αλέξης Αλεξάνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου