Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Mήν υπολογίζεις τον εαυτό σου

Μήν πολυασχολείστε με τον εαυτό σας. Πολύ περισσότερο, μήν έχετε μεγάλη ιδέα γι' αυτόν, μήν τόν εκτιμάτε και μην τόν θαυμάζετε. Όλα τούτα δείχνουν έπαρση, υπερηφάνεια.

Οι άγιοι πατέρες μας συμβουλεύουν: «Όπου κι αν πάς, μήν υπολογίζεις τον εαυτό σου». Ας λέμε πάντα με ταπείνωση: “Δέν έχω τίποτα καλό επάνω μου. Κύριε, βοήθησέ με να βάλω αρχή μετάνοιας και προκοπής!”. Μή λογαριάζετε τα χαρίσματά σας, γιατί είναι δώρα του Θεού. Καί μή συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους, που είναι ή νομίζετε πώς είναι χειρότεροι από σας. Νά προχωράτε σταθερά στο δρόμο της σωτηρίας, «τα μέν οπίσω επιλανθανόμενος τους δε έμπροσθεν επεκτεινόμενος» (Φιλιπ. 3:13).

Ο αυτοθαυμασμός πάντοτε φυγαδεύει τη χάρη του Θεού. Ο Κύριος γυρίζει το άγιο βλέμμα Του μακριά από τον υπερήφανο άνθρωπο και τον αφήνει ακάλυπτο στις επιθέσεις των παθών. Έτσι ο πνευματικός ζήλος καταπέφτει, ο νούς γεμίζει με ακάθαρτους λογισμούς, η καρδιά αναστατώνεται από άτακτες κινήσεις και εμπαθή αισθήματα. Το αντίδοτο σ' όλα τούτα: η συντριβή και η ταπείνωση, που ελκύει και πάλι τη θεία χάρη.

 

Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου, «Χειραγωγία στην πνευματική ζωή»- Ιερά Μονή Παρακλήτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου