Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Η πίστη δέν μειώνεται σε τίποτε από το γεγονός ότι δεν πιστεύουν όλοι

Πρέπει να σπάσεις το καρύδι, για να βρείς και να γευθείς την ψίχα του, τη νόστιμη και θρεπτική. Ο Κύριος δεν αποκαλύπτει τα μυστήριά Του σε όλους και δέν πετάει τα μαργαριτάρια στούς χοίρους. Γι' αυτό και στο λαό μιλούσε για τη βασιλεία Του με παραβολές. Όσοι είχαν τις πνευματικές προϋποθέσεις, τις κατανοούσαν και φωτίζονταν από την αλήθεια.

Οι σπόροι, που πέφτουν στη γόνιμη γή, θαρρείς πώς σαπίζουν και χάνονται. Όμως, με τη δύναμη πού έχει βάλει μέσα τους ο Θεός, βλαστάνουν και αυξάνονται και δίνουν καρπό πολύ. Έτσι γίνεται και μέ τούς σπόρους του θείου λόγου. Σπέρνονται σ' όλων των ανθρώπων τις καρδιές, βλαστάνουν όμως μόνο στις γόνιμες.

Η πίστη δέν μειώνεται σε τίποτε από το γεγονός ότι δεν πιστεύουν όλοι. Μήν κοιτάτε τούς απίστους. Κοιτάξτε τούς αληθινά πιστούς και διαπιστώστε τι απολαμβάνουν μέσω της πίστεως. Η χριστιανική πίστη δέν είναι ένα φιλοσοφικό σύστημα, αλλά τρόπος ανορθώσεως του πεσμένου ανθρώπου από τόν Θεάνθρωπο Χριστό με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Παρατηρήστε, λοιπόν, οποιονδήποτε ακολουθεί τ' αχνάρια του Κυρίου. Και θα δείτε πώς αυξάνεται σιγά-σιγά, πώς ωριμάζει πνευματικά και γίνεται μέγας, όσο κι αν είναι ασήμαντος γιά τόν κόσμο.

 

Από το βιβλίο «Χειραγωγία στην πνευματική ζωή» , Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου