Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Ο Θεός της αγάπης

Ο Θεός είναι ο Εραστής της ανθρωπότητας. Θέλει να μοιραστεί την ζωή Του και μας αναζητά πρώτος. Η παραβολή του Ασώτου είναι χαρακτηριστική για το πώς μας αναζητά πρώτος. Και ακόμα και όταν είμαστε ακόμα μακριά Του, έρχεται τρέχοντας προς εμάς.

Όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να γίνουν κατανοητά από την λογική ενός σύγχρονου ανθρώπου διότι οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τον Θεό ως αγάπη. Είναι ακόμα εγκλωβισμένοι σε παλαιού τύπου ιδέες που θέλουν τον Θεό τιμωρό, τον Θεό σαν κατήγορο για τις αμαρτίες, τον Θεό σαν “τον νόμο”.

Πρέπει να απαλλαγούμε από αυτούς τους θεούς πρώτα. Και πρέπει να διαβάσουμε την Βίβλο, να προσευχηθούμε και να ανακαλύψουμε τον Θεό της αγάπης - από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Αλλά τι συμβαίνει όταν προσφέρεται αγάπη στην εποχή μας; Πολλοί άνθρωποι, όπως και παλιότερα έτσι και τώρα, λένε, “Όχι, ευχαριστώ. Μπορώ και μόνος μου.” Την στιγμή λοιπόν που κλείνεις την πόρτα, ο Θεός δεν πρόκειται να σε πιέσει για να μπει.  Έτσι λοιπόν, μου αρέσει να σκέφτομαι την θέωση σαν μεταμόρφωση από την αγάπη του Θεού. Όσο περισσότερο ανοίγουμε τα παράθυρα, αυτό που θα ονόμαζα προσπάθεια, τόσο περισσότερο από το φως του Θεού μπαίνει μέσα. Και το φως του Θεού, το οποίο δεν είναι ένα στατικό φως, είναι το φως της Αγίας Τριάδας, εισέρχεται μέσα μας, μας φωτίζει και μας μεταμορφώνει. Αυτή είναι η θέωση, στην δική μου περιορισμένη αντίληψη.

Και το ότι είναι αυτό δυνατό σε αυτή την ζωή, το καταλαβαίνουμε από τον βίο των αγίων. Αυτοί μας έδειξαν ανά τους αιώνες, ότι αυτού του είδους η μεταμόρφωση είναι δυνατή από αυτή ακόμα την ζωή, να γίνει κάποιος δεκτικός, διάφανος στον Θεό, και αυτή η μεταμόρφωση θα ολοκληρωθεί στην επόμενη ζωή.

 

Κέβιν Άλεν- Πηγή: http://www.oodegr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου