Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Δεν κοροϊδεύεται και δεν γελιέται ο Θεός…

Κάποιος ερημίτης καθότανε έξω από το κελί του, που βρισκότανε ψηλά σε ένα βράχο και έβλεπε απέναντι στον κάμπο, το ποτάμι να έχει ”φουσκώσει”. Εκείνη την ημέρα έβρεχε καταρρακτωδώς, είχε κατεβάσει πολύ νερό, με αποτέλεσμα να διακοπεί το πέρασμα από μία γέφυρα που υπήρχε εκεί.


Σε μια στιγμή βλέπει κάποιον, που είχε την ανάγκη να περάσει απέναντι. Τον βλέπει να γονατίζει και να προσεύχεται στο Θεό, για να τον βοηθήσει να περάσει απέναντι. Μπροστά σε αυτό το θέαμα, ο ερημίτης σήκωσε και αυτός τα χέρια του στον ουρανό και προσευχήθηκε γι’ αυτόν.


Μετά από πολύ ώρα σηκώνεται ο άνθρωπος, κάνει το σταυρό του και μπαίνει μέσα στο ποτάμι, αλλά το ποτάμι τον παρέσυρε και τελικά πνίγηκε!
Ο ερημίτης σοκαρίστηκε! Για πολύ ώρα δεν μπορούσε να συνέλθει…
”Γιατί δεν εισακούστηκαν οι προσευχές μας;”, αναρωτήθηκε.
Μετά από λίγο έρχεται κάποιος άλλος άνθρωπος στο ποτάμι, κάνει το σταυρό του, μπαίνει στο ποτάμι και περνάει απέναντι!
Κόκκαλο ο ερημίτης! ”Πού είναι η δικαιοσύνη του Θεού;”, αναρωτήθηκε. Γονατίζει τότε και λέει:
– Δεν σηκώνομαι από εδώ Κύριε, αν δεν μου πεις, πώς σκέφτηκες και ενήργησες έτσι!
Ο Θεός είναι αγαθός και συγκαταβαίνει στην αδυναμία του ανθρώπου. Έτσι του στέλνει έναν άγγελο, για να τον διαφωτίσει.
– Τί κάνεις εδώ γέροντα; Γιατί προσεύχεσαι;
– Να για κάτι που είδα και σκανδαλίστηκα και του ανάφερε τα περιστατικά που είδε στο ποτάμι.
Ο άγγελος τότε του λέει:
– Αυτός που δεν πνίγηκε, προσευχότανε και άλλες φορές και θα συνέχιζε να προσεύχεται. Αυτός που πνίγηκε, προσευχήθηκε μόνο τώρα που είχε ανάγκη. Ούτε προσευχότανε, αλλά και ούτε θα προσευχότανε στο μέλλον…

Δεν κοροϊδεύεται και δεν γελιέται ο Θεός. Όποιος προσεύχεται και θυμάται τον Θεό μόνο στην ανάγκη του, ο Θεός δεν τον ακούει. Ακούει εκείνους, που προσεύχονται καθημερινώς και βρίσκονται εν μετανοία…

 

Πηγή: https://www.orthmad.gr

Να επιστρέφεις...

Όπου κι αν ταξιδεύεις, όπου κι αν αλητεύεις,

όσο μακριά κι αν χάνεσαι,

πάντα να επιστρέφεις στην καρδιά.

 

Στο λιμάνι του Θεού, μετά την τρικυμία.

Στη ζεστή αγκαλιά, μετά την καταιγίδα.

 

Καρδιά.

Ο μόνος τόπος που η ψυχή ξεκουράζεται

από τ' ατέρμονα ταξίδια του μυαλού.

 

Από το νου στην καρδιά,

μια αιωνιότητα δρόμος.

 

Να επιστρέφεις...

 

© Αλέξης Αλεξάνδρου 11/6/19

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Συναξάρι: Άγιος Γεράσιμος ο νέος ο Καρπενησιώτης

Άγιος Γεράσιμος ο νέος ο Καρπενησιώτης

Τύπος εορτής:

Σταθερή. Εορτάζει στις 3 Ιουλίου εκάστου έτους.

Ο Άγιος Γεράσιμος ο νέος ο Καρπενησιώτης καταγόταν από το Μεγάλο Χωριό του Καρπενησίου και ονομαζόταν Γεώργιος. Ένδεκα χρονών, πήγε στην Κωνσταντινούπολη και παρέμεινε κοντά σ' έναν παντοπώλη.

Κάποια μέρα, μετέφερε πάνω στο κεφάλι του ένα χάλκινο δίσκο, που είχε γιαούρτι σε πήλινα δοχεία. Σε κάποια στιγμή όμως γλίστρησε, του έπεσε ο δίσκος με τα δοχεία και του έσπασαν όλα. Και ενώ έκλαιγε μέσα στο δρόμο για τη δυστυχία που τον βρήκε, τον πήρε κοντά της μια επίσημη Οθωμανίδα κυρία, που τον παρηγόρησε. Στη συνέχεια με διάφορες περιποιήσεις, τον ξεγέλασε και κατάφερε να τον εξισλαμίσει.

Μετά από πολλά χρόνια ο Γεώργιος, κατάλαβε το αμάρτημα του και έφυγε για την πατρίδα του. Αργότερα πήγε στο Άγιο Όρος, εκάρη μοναχός και ονομάστηκε Γεράσιμος.

Επιθυμώντας όμως το μαρτύριο, επέστρεψε στη βασιλεύουσα και αποκήρυξε τον Ισλαμισμό. Κατόπιν μπροστά στον πρώην κύριο του, κήρυξε με θάρρος την πίστη του στον Χριστό. Παρά τις κολακείες και τα βασανιστήρια, ο Γεράσιμος έμεινε αμετακίνητος στην πίστη του. Τότε, στις 3 Ιουλίου 1812 μ.Χ. τον αποκεφάλισαν στο Μπαμπά Χουμάϊ της Κωνσταντινούπολης. Τότε ήταν 25 χρονών.

Το λείψανο του Αγίου, ενταφιάστηκε στην αρχή στο νησί Πρώτη. Μεταφέρθηκε αργότερα στην Ιερά Μονή Προυσού και από εκεί το 1971 μ.Χ. στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή ναό του χωριού του τον οποίον έκτισαν οι απανταχού Μεγαλοχωρίτες.

 

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Μέγαν εὔρατο ὲν τοῖς κινδύνοις.


Γέρας τίμιον τῆς ᾿Εκκλησίας, σέλας ἔνθεον Εὐρυτανίας, νεομαρτύρων νεώτερον καύχημα, ἐν τῇ ἀσκήσει Χριστὸν ἐπεπόθησας καὶ μαρτυρίῳ Θεὸν ὡμολόγησας. Αὐτόν, ἅγιε ὁσιομάρτυς Γεράσιμε, πρεσβείαις τῆς Θεομήτορος, ἱκέτευε σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

 

Πηγή: https://www.saint.gr

Αν τακτοποιηθούμε εσωτερικά τότε όλα θα τακτοποιηθούν γύρω μας και εξωτερικά

Είπε ένας Γέροντας :

-Βλέπουμε μεν να έρχονται πολλοί νέοι στην Εκκλησία , όμως δεν είναι τακτοποιημένοι πνευματικά.

Γενικά στην Εκκλησία βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να πηγαίνει πολύς κόσμος για να του λύσει ο Θεός τα επίγεια, εξωτερικά προβλήματα και όχι να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τα εσωτερικά του.

Αν τακτοποιηθούμε εσωτερικά τότε όλα θα τακτοποιηθούν γύρω μας και εξωτερικά.

Δεν μας θέλει ο Θεός κοινωνικούς επαναστάτες και αναμορφωτές αλλά Αγίους.

Θέλουμε Ανάσταση και όχι Επανάσταση

Πρέπει να χτυπήσουμε τον δικό μας εγωισμό και όχι τον εγωισμό των άλλων. Έτσι σίγουρα θα έχουμε κατορθώσει να διορθώσουμε ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο θα συμπαρασύρει με έναν ευλογημένο τρόπο και άλλους δίπλα μας, οικογένεια φίλους κ.α. και ούτω καθεξής εάν πράξουν ομοίως και άλλοι.

 

π. Διονύσιος Ταμπάκης

 

Πηγή: https://filoinikodimou.blogspot.com/2021/07/blog-post_77.html

Ρήματα Ζωής

Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς

 

-Να εί­στε προ­σε­κτι­κοί. Να εί­στε σε επι­φυ­λα­κή για την ψυχή σας! Να στρέ­φε­τε τους λο­γι­σμούς σας μα­κριά από εκεί­να, που γρή­γο­ρα πα­ρέρ­χον­ται και να τους προ­ση­λώ­νε­τε σε εκεί­να, που εί­ναι Αιώ­νια. Έτσι θα βρεί­τε την χαρά, που πο­θεί η ψυχή σας και για την οποία διψά η καρ­διά σας...

 

-Δεν πρέ­πει να πα­ρα­μέ­νου­με νω­θροί, αφή­νον­τάς τα όλα στον Θεό, αλλά επί­σης δεν πρέ­πει να νο­μί­ζου­με, ότι μόνοι μας, χω­ρίς την βο­ή­θεια του Θεού, μπο­ρού­με να κά­νου­με τί­πο­τα το καλό.

 

-Ο Κύ­ριος επι­τρέ­πει να υπο­φέ­ρου­με, μόνο και μόνο για να κα­τα­λά­βου­με την αδυ­να­μία μας και να αγω­νι­στού­με με πε­ρισ­σό­τε­ρο ζήλο, προς την πηγή κάθε κα­λού, προς τον Δη­μιουρ­γό μας, ο Οποί­ος δί­νει στον κα­θέ­να το κα­λύ­τε­ρο.

 

Πηγή: https://www.rimata-zois.gr

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς «είμαι πολύ ευτυχής που προσεύχεσαι για τους αρρώστους, πάντα να προσεύχεσαι…»

Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς

Εορτάζει στις 2 Ιουλίου

«Αν θερμά επιθυμείς να δεις ένα ζωντανό Άγιο, πήγαινε στο Μπίτολ στον πατέρα Ιωάννη».
Επίσκοπος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

 

Έρχονται εδώ όλοι με μια παιδική πίστη να μιλήσουν στον Άγιο, να παραπονεθούν για τις θλίψεις τους και ο Άγιος τους ακούει και τους βοηθάει. Ο Άγιος θέλει να προσευχόμαστε και να μην ξεχνάμε να μνημονεύουμε τους κεκοιμημένους από ένα περιστατικό που φανερώθηκε στον ύπνο κάποιου ανθρώπου και του είπε: «να προσεύχεσαι για τους κεκοιμημένους». Επίσης και σ’ ένα διάκο φανερώθηκε και του είπε ότι: «είμαι πολύ ευτυχής που προσεύχεσαι για τους αρρώστους, πάντα να προσεύχεσαι και να επισκέφτεσαι τους αρρώστους». Σε κάποια γυναίκα που τον είδε στον ύπνο της, της είπε: «πείτε στον κόσμο παρόλο που έχω πεθάνει είμαι ακόμα ζωντανός» μία νοσοκόμα διηγείται ότι ένα βράδυ ένας σοβαρά άρρωστος ζητούσε τον Άγιο να πάει εκεί ένοιωθε ότι θα πέθαινε, είχε όμως ξεσπάσει μια καταιγίδα και με τον αέρα που φυσούσε κόπηκε το ρεύμα, δεν λειτουργούσαν και τα τηλέφωνα και η νοσοκόμα του είπε ότι τώρα δεν μπορούμε να τον ειδοποιήσουμε το πρωί θα πάει κάποιος στον Επίσκοπο. Σε μισή ώρα ακούστηκαν κτύποι στην είσοδο του Νοσοκομείου και όταν ρώτησε ο μισοκοιμισμένος φύλακας, ποιος είναι; – Ανοίξτε την πύλη, είμαι ο Επίσκοπος Ιωάννης, με κάλεσαν και με περιμένουν. Άνοιξε ο φύλακας και ο Άγιος διέσχισε γρήγορα τον διάδρομο και ρώτησε την νοσοκόμα: «ποιος είναι ο άρρωστος που με περιμένει, πήγαινε με σε αυτόν». Πως ο Άγιος διάβασε την σκέψη του αρρώστου και πήγε μέσα στην καταιγίδα στο νοσοκομείο δίπλα του; ήταν προορατικός και τα αψηφούσε όλα για τους ασθενείς του. Επειδή ταξίδευε συχνά αεροπορικώς και η σωρός του πάλι αεροπορικώς ήρθε από το Σιάτλ στο Σαν Φρανσίσκο, θεωρείται προστάτης των ταξιδευόντων αεροπορικώς, αλλά επειδή γλύτωσε κάποιος από τροχαίο θεωρείται και προστάτης των ταξιδιωτών.

 

Απ’ την βιογραφία του Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς (1896 – 1966)
Πηγή: Ο Όσιος Φιλόθεος της Πάρου Τεύχος 23 ,Μάιος – Αύγουστος 2008
Εκδόσεις “Ορθόδοξος Κυψέλη” Θεσσαλονίκη

 

Πηγή: https://iconandlight.wordpress.com

Δεν πρέπει να ταπεινώνεται κανείς σ’ αυτούς που δεν ταπεινώνονται

Δεν πρέπει να ταπεινώνεται κανείς σ’ αυτούς που δεν ταπεινώνονται, γιατί θα το εκλάβουν ως αδυναμία και στην συνέχεια θα τον πνίξουν!

Οι αναγεννημένοι εν Πνεύματι, όταν συναντούν έναν ταπεινό, ταπεινώνονται περισσότερο, ενώ οι μη αναγεννημένοι, όταν συναντήσουν έναν ταπεινό, βρίσκουν ευκαιρία να επιβληθούν επάνω σ’ αυτόν!

 

Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ

Η αγάπη αυτή δεν προέρχεται από σένα, αλλά αποτελεί δώρο του Αγίου Πνεύματος

 

Φίλε μου αληθινέ, πήγαινε στον Κύριο Ιησού Χριστό. Πλησίασέ Τον από τον δρόμο των ευαγγελικών εντολών. Γνώρισέ Τον μέσα σ΄αυτές. Με την τήρησή τους φανέρωσε και απόδειξε την αγάπη σου Σ΄Εκείνον. Ο Ίδιος τότε θα σου αποκαλύψει τον εαυτό Του και θα πλημμυρίσει την καρδιά σου από ανέκφραστη αγάπη, την αγάπη του Θεού. Η αγάπη αυτή δεν προέρχεται από σένα, τον πεσμένο άνθρωπο, αλλά αποτελεί δώρο του Αγίου Πνεύματος. Το δίνει ο μοναδικός αληθινός Θεός στα «δοχεία» που καθαρίστηκαν με τη μετάνοια και στολίστηκαν με την ταπείνωση και τη σωφροσύνη.

 

Από το βιβλίο Αγίου Ιγνατίου Μπριατσιανίνωφ «Ασκητικές Εμπειρίες Α΄»