Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Γνωρίστε την αλήθεια

"Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς" (Ιωαν. 8,33).

Γνωρίστε την αλήθεια μας παροτρύνει ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού Ιωάννης, και αυτή θα σας ελευθερώσει. Γνωρίστε με τη δική σας εμπειρία, με τη δική σας προσωπική σχέση με τον Θεό και Εκείνος θα σας δείξει, θα σας φανερώσει, θα σας αποκαλύψει τον δρόμο προς το φως, την ελευθερία, τη ζωή. Κι όμως, εμείς θλιβερά επιμένουμε στο ψέμα, την απάτη που σκοτώνει και αποστρέφουμε το βλέμμα στην αλήθεια που ελευθερώνει. Επιμένουμε να μη θέλουμε να ανοίξουμε τα μάτια της ψυχής, επιμένουμε στην αγνωσία, στον χωρισμό από τον Θεό λόγω της αμαρτίας και αμετανοησίας μας.

Επιτρέπει ο Κύριος λόγω αυτής της διψυχίας, της πνευματικής χαλαρότητας και χλιαρότητας, της μη ανάληψης της προσωπικής μας ευθύνης απέναντι στα διλήμματα της εποχής να θολώσει ο νους και να απλωθεί μέσα στην καρδιά μας η ολέθρια πλάνη. Ώστε να γίνει να μην αντιλαμβανόμαστε το σωστό από το λάθος, το γνήσιο από το κίβδηλο, το θεϊκό από το δαιμονικό, το ορθόδοξο από το αιρετικό, τον καλό ποιμένα από τον προβατόσχημο λύκο, τον φέροντα το Πνεύμα το Άγιο από τον φέροντα πνεύμα φόβου, δειλίας και υποταγής στον κοσμοκράτορα του αιώνος τούτου. Αποτέλεσμα; Οι λόγοι των προφητών να αμφισβητούνται, να λοιδορούνται, να λιθοβολούνται και οι πλάνοι να έχουν μαζί, χιλιάδες ακόλουθους στην πορεία προς τον όλεθρο και την καταστροφή.

Και ενώ οι καρποί των αποφάσεων των τελευταίων χρόνων είναι πικροί και θανάσιμοι εμείς εκεί. Συνεχίζουμε εμμονικά αρνούμενοι να τους αντιμετωπίσουμε. Συνεχίζουμε να μην παραδεχόμαστε πως διαλέξαμε τον λάθος δρόμο. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε το αφήγημα που μας έχει οδηγήσει μέχρι την άκρη του γκρεμού. Πολύ κοντά στην αγκαλιά του θανάτου.

Είναι ο εγωισμός που δεν αφήνει τον άνθρωπο, που τον τυφλώνει ολότελα. Προτιμά ο άνθρωπος σήμερα να ζει σε μια εικονική πραγματικότητα, σε ένα ψέμα που έχει σύντομη ημερομηνία λήξης παρά να αντικρίσει με θάρρος και επίγνωση την αλήθεια που πονά μα και ελευθερώνει, τον Σταυρό που ματώνει αλλά στο τέλος λυτρώνει.

 

"Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς".

 

Φώτιζε μας Κύριε...

 

© Αλέξης Αλεξάνδρου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου