Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ


Όλο και πιο πολύ μέσα στα χρόνια οι άνθρωποι νιώθουν κατατρεγμένοι,καταδιωγμένοι, αδικημενοι.Ψάχνουν απεγνωσμένα,αναζητούν με εμμονή, το χαμένο τους δίκιο.Να δικαιωθούν,να επιβεβαιωθούν,να παλέψουν ακόμα και ολόκληρη ζωή για να ακούσουν κάποτε:"Ναι είσαι σωστός.Ναι έγινε λάθος εις βάρος σου".
Ανθρώπινο αυτό.Κατανοητό.Λένε όμως κάποιοι πως το δίκιο είναι το κάλυμμα του εγωισμού.Είναι το ρούχο που σκεπάζει και στο τέλος πνίγει την αγαπή.Στο όνομα της δικαίωσης μας,διαρρηγνύονται οι σχέσεις.Στο βωμό της αυτοεπιβεβαίωσης μας,ψυχραίνονται οι καρδιές.
Έλεγε ο Άγιος Παΐσιος πως σ'ένα ανδρόγυνο που τσακώνεται έχουν και οι δύο δίκιο.Δίκιο ο ένας,δίκιο ο άλλος μα στό τέλος χωρίζουν.Το δίκιο είναι ο εχθρός της αγάπης.Η αγάπη γνωρίζεται κι αναδεικνύεται μέσα από τη θυσία.Ας χάσω το δίκιο μου κι ας κρατήσω την αγάπη.
Ο μοναχός Νικολάε Στάινχαρτ,συγγραφέας και μοναχός,Εβραίος στην καταγωγή που ασπάστηκε την Ορθόδοξη πίστη, λέει:"Είναι δύσκολο να συνεννοηθεί κανείς με έναν κόσμο που πιστεύει τυφλά στους φυσικούς νόμους και δεν καταλαμβαίνει το νόμο της θυσίας".
Είναι δύσκολο να συννενοηθείς με τον κόσμο της λογικής,με τον κόσμο του νόμου,αν έχεις αγάπη αληθινή.Ο άλλος,ο διπλανός σου,η κοινωνία,ο κόσμος δεν θα σε καταλάβει,θα σε παρεξηγήσει,θα σε χλευάσει,θα σε πάρει για ελαφρόμυαλο,για χαζό.
Ο άνθρωπος της θυσίας είναι ένας ξένος για τους πολλούς.Όπως ήταν και είναι ο Χριστός.Ο μόνος αληθινά αθώος,ο αναμάρτητος,που είχε όλα τα δίκια του κόσμου μαζί Του,δεν τα διεκδίκησε.Δεν είπε δεν φταίω εγώ,παρά μόνο σώπασε και σήκωσε το βάρος όλων μας των αμαρτιών,όλων των λαθών,στους δικούς Του ώμους.Υπέμεινε όλη την αδικία,τον φθόνο,την κακία,την αχαριστία σιωπώντας.Θυσιάστηκε για χάρη της αγάπης.Έδωσε τη ζωή Του για να δικαιωθούν όλοι οι άδικοι.Η δικαιοσύνη η δική Του,είναι η αγάπη Του.Η ανάσταση Του και ανάσταση όλων όσων Τον ακολουθούν.
Ας θυμόμαστε λοιπόν κι εμείς καλά πως για να δικαιωθούμε πρέπει πρώτα να σταυρωθουμε.Γιατί η αγάπη η αιώνια,είναι θυσία.Βγαίνω από τον εαυτό μου,παραιτούμαι του δικαιώματος μου, για να σε συναντήσω. Σταυρώνομαι για να σε αναστήσω.

Αλέξης Αλεξάνδρου 6/11/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου