Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Όχι ο έξυπνος, μα ο ταπεινός

Το υπερβατικό το αισθάνεσαι, το ψηλαφείς, το νιώθεις, δεν το κατανοείς. Η κατά κόσμον εξυπνάδα, τα πτυχία, η ακαδημαϊκή μόρφωση πολλές φορές στέκονται ανυπέρβλητα εμπόδια, τείχη υψηλά που αποξενώνουν αντί να βοηθούν στην αναζήτηση της όντως αλήθειας.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε στη σημερινή εποχή της ειδωλοποίησης του ορθολογισμού, της λογικής, είναι πως εκτός από την εγκεφαλική γνώση υπάρχει κι ένα άλλο ακόμα πιο σημαντικό γνωστικό εργαλείο. Η πίστη.

Η πίστη ενεργοποιεί μια άλλου είδους όραση.Μια καινούρια ματιά που αγκαλιαζει τον σταυρό των θλίψεων προσμενοντας με καρτερία την Ανάσταση. Η πίστη στερείται λογικής γιατί πολύ απλά την υπερβαίνει. Είναι αυτός ένας λ̌όγος και διαχρονικός στόχος χλευασμού των μορφωμένων του κόσμου τούτου,των  ανυποψίαστων και άγευστων των θείων δωρεών.

Μέσα από τους αιώνες συνειδητοποιούμε πως τελικά στην πνευματική ζωή προοδεύει κι αγιάζεται όχι ο έξυπνος μα ο ταπεινός, όχι ο κοσμικός άρχοντας κι επιτυχημένος αλλά ο αποτυχημένος που εναποθέτει την ελπίδα του στο Θεό, ο αληθινά πλούσιος στην καρδία.

 

© Αλέξης Αλεξάνδρου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου